[...] przyrostu mięśni niż połknięcie ogromnych ilości kreatyny w fazie ładowania. Niektórzy producenci suplementów zalecają dwustopniowy sposób przyjmowania kreatyny. Czyli duże dawki (20 gramów dziennie podzielone na cztery porcje) przez pięć pierwszych dni, by szybko napełnić mięśnie, a następnie zmniejszyć dawkę do poziomu, jaki wystarcza do [...]
[...] bytujące w naszym organizmie mają szeroki zakres pozytywnych działań a wciąż nie są one nam znane do końca. Bogatym w probiotyki jest kefir. Jednak dostarczenie dużej ich ilości równałoby się z obowiązkiem spożycia dużej ilości tego produktu. To nie jest jednak problemem. Na rynku dostępne są już suplementy rozwiązujące ten problem. [...]
[...] (jeśli chodzi o spożycie tak dużych ilości białka) było preferowanie przez kulturystów głównie mięsa wołowego, jaj i produktów mlecznych. Te rodzaje białka zawierają duże ilości tłuszczu. W diecie niskotłuszczowej należy spożywać białko ze źródeł o małej zawartości tłuszczu. Poniższe zestawienie produktów wysokobiałkowych wskazuje, które [...]
[...] np. reumatyzmu. Najbardziej niebezpiecznym skutkiem przedawkowania witaminy C jest zwiększona krzepliwość krwi, wynikiem czego powstają skrzepliny. Zbyt duże ilości takiej witaminy C, podrażniają błonę śluzową układu żołądkowo-jelitowego, z czym wiążą się mdłości, wymioty, zgaga, biegunki. Olbrzymia salaterka surówki z [...]
[...] tętnicami przedostaje się do wszystkich tkanek i organów w tym ponownie do wątroby, która rozkłada kolejne porcje alkoholu. Jednak kiedy do organizmu zostaną wprowadzone duże dawki alkoholu lub kiedy nadużywa się go przez dłuższy czas, coraz więcej czystego alkoholu i produktów jego częściowego rozkładu zostaje w krwi. Każdy z nas ma bowiem [...]
[...] nie jest i nigdy nie będzie uważana za dietę poprawną zdrowotnie w kręgach medycznych jak i kręgach dietetyków. Podstawowym zarzutem dla diety kulturystycznej jest zbyt duże spożycie białka zwierzęcego, swego rodzaju monotonia dietetyczna, - czyli nieurozmaicone spożywanie każdego dnia takich samych posiłków, oraz całkowita eliminacja z [...]
[...] np. reumatyzmu. Najbardziej niebezpiecznym skutkiem przedawkowania witaminy C jest zwiększona krzepliwość krwi, na skutek, czego powstają skrzepliny. Zbyt duże ilości witaminy C podrażniają błonę śluzową układu żołądkowo-jelitowego, z czym wiążą się mdłości, wymioty, zgaga, biegunki. Olbrzymia salaterka surówki z kapusty, [...]
[...] które mają anemię. Nie jest to wina samej diety, ale jej nieprawidłowego skomponowania przez rodziców" (cyt. za Dziecko 7/2000 dr. Wojciech Trzeciakowski - pediatra). Zbyt duże ilości produktów mącznych zawartych w ziarnach zbóż europejskich powodują zwiększenie ponad normę zawartości glutenu, co może być przyczyną chorób takich jak: [...]
[...] wszelkich zapasów energii. Na świecie istnieje ponad 2000 typów astragalusa, jednak tylko chińska wersja była przetestowana chemicznie i farmakologicznie. Astragalus zawiera duże ilości składników odżywczych takich jak: flawonidy, polisacharydy, triterpeny, aminokwasy, minerały oraz glikozydy, które pomagają usuwać substancje toksyczne z [...]
[...] wspomaga proces biosyntezy aminokwasów oraz protein. Dodatkowo wchodząc w skład flawoprotein, bierze udział w procesach energotwórczych łańcucha oddechowego. Niestety duże ilości ryboflawiny tracone są codziennie wraz z potem. Jej niedobór może spowodować np. zawroty głowy, zmęczenie, zaburzenia koncentracji i oddychania, bezsenność czy [...]
[...] wspomaga proces biosyntezy aminokwasów oraz protein. Dodatkowo wchodząc w skład flawoprotein, bierze udział w procesach energotwórczych łańcucha oddechowego. Niestety duże ilości ryboflawiny tracone są codziennie wraz z potem. Jej niedobór może spowodować np. zawroty głowy, zmęczenie, zaburzenia koncentracji i oddychania, bezsenność czy [...]
[...] osób wie, że nadmierna podaż tłuszczu i błonnika w tym czasie nie jest najlepszym rozwiązaniem ze względu na spowolnienie przyswajalności. Warto jednak wspomnieć, że duże dawki przeciwutleniaczy również nie są dobrym wyjściem, gdyż neutralizacja zwiększonej ilości wolnych rodników po treningu, może spowalniać proces rozwoju formy (wolne [...]
Witaminy Witaminy – grupa organicznych związków chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne (ludzki organizm ich nie syntezuje), w [...]
[...] z podawaniem HGH związane sa nieliczne uciązliwe skutki uboczne: zespół cieśni nadgarstka, ginekomastia. Pojawiaja sie one jak zauważył Rudman, gdy stosowane sa zbyt duże dawki hormonu. "Na podstawie naszych badań doszlismy do wnisoku ze wystarczaja dawki hormonu które stanowią jedna czwartą lub jedną drugą dawke początkową" -napisał. [...]
[...] wątroba, potrzebujemy dodatkowej ilości witamin, a szczególnie witaminy E oraz aminokwasów - choliny i metioniny. Te ostatnie znajdują się w Methiovicie. Stosujemy wtedy duże dawki: 8 kapsułek dziennie witaminy E i 9 tabletek Methievitu, a ponadto lecytynę. Podczas stresu tracimy wapń z kości, a dokonuje tego samorzutnie powstający kortizon. [...]
WITAMINY, MIKROELEMENTY I WODA Postanowiłem zarzucić parę waznych informacji o składnikach naszych pokarmów - myślę, że niektórym sie przyda. Nie ma dwóch takich osób na świecie, które mają identyczne odciski palców. Wszyscy się różnimy. To samo odnosi się do naszej biochemii i stylu życia. Niemożliwe jest więc dokładne określenie [...]
[...] groźnej w skutkach hiperwitaminozy. Stosowanie preparatów wielowitaminowych zgodnie z zaleceniami wydaje się być bezpieczne. Natomiast przyjmowanie preparatów zawierających duże dawki wybranych witamin (przede wszystkim A, D, niacyny) może stanowić znaczne ryzyko dla zdrowia. WITAMINY ROZPUSZCZALNE W WODZIE: Witamina B1 ( tiamina). Występowanie: [...]
[...] za ojca medycyny (V w. p.ch.) stosował miód w sporządzaniu maści, słodzeniu wywarów ziół. Jego uczniowie opracowali ponad 300 recept z miodem. Starożytni Grecy spożywali duże ilości miodu. Uważali, że zapewnia im siłę, zdrowie, długowieczność. Miód ceniony był także w Egipcie. Królowa Kleopatra do pielęgnacji swej urody zażywała kąpieli z [...]
[...] Zarówno niedobór jak i nadmiar witamin jest szkodliwy dla organizmu. Długotrwały niedobór witaminy lub zespołu powoduje chorobę zwaną awitaminozą. Natomiast podawanie zbyt dużej ilości niektórych witamin może doprowadzić do hiperwitaminozy. Awitaminoza- schorzenie polegające na niedoborze witaminy lub ich zestawu; powoduje różne zakłócenia [...]
[...] insuliny, co może doprowadzić do wzmożonego apetytu, dodatkowo hamuję spalanie tkanki tłuszczowej. Wybór białka Jest to problem wielu osób, jakie wybrać białko przy tak dużej ofercie: mieszanki białkowe, kazeina, Wheyprotein, białko jajeczne, Sojaprotein, białko pszeniczne jak Konzentraty, Isolaty, Hydrolisaty itd. Zrobiliśmy dla państwa [...]